Monday, August 15

Grahamsbröd



Det bakades ytterligare ett bröd för att ta med när vi tältade på Dragsö. Eftersom vi hade två goa barn med oss tänkte jag att det får bli ett lite ett annat mer barnvänligt bröd. Dessutom var inte Hernan så förtjust i det grova brödet med aprikos i, det blir väldigt speciell smak på det. Detta receptet hittade jag på www.hembakatbrod.se, en av sidorna under samlingssidan Peppar och salt.


8 dl 37 gradigt vatten
20 gram jäst
Lös jästen i de ljumma vattnet


Arbeta i:
350 gram grahamsmjöl
1 tsk honung
1 ägg
1/2 dl olja
30 gram solroskärnor
50 gram linfrön
900 gram vetemjöl special
Knåda i 15 minuter i assistent.


Tillsätt:
18 gram salt
och knåda i 5 minuter till


Jäs degen i bunke i 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och ta ut 4 limpor. Enligt receptet kunde man lägga limporna direkt på plåten men min deg blev lös och jag ville inte tillsätta mer mjöl så jag la dem i smörade brödformar.
Låt jäsa till dubbel storlek, det tar 50-60 minuter.


Baka i fem minuter i 250 grader. Sänk till 200 grader och grädda i ytterligare 35 minuter.
Sätt in en form med vatten i botten av ugnen så får brödet bra yta och lyfter bättre.


Brödet är utmärkt att rosta, eller äta med min favorit, ägg och kaviar.


Lycka till!!

No comments:

Post a Comment