Denna gången gjorde jag småkakor på temat kola. Fatet fylldes till bredden av Sega kolasnittar, Knapriga chokladkolasnittar och Kolanötkakor.
Sega kolasnittar & Knapriga chokladsnittar
Sätt ugnen på 200 grader.
-Rör ihop 200 gram mjukt smör med 2dl socker puröst.
-Blanda i 2msk vaniljsocker och 2msk ljus sirap
-Blanda ihop 5dl vetemjöl och 2tsk bakpulver och sikta det i smör och sockerblandningen.
Dela degen i 2 bitar. Lägg undan halva degen och dela den andra i två bitar. Rulla ut till två längder, lika långa som bredden på plåten. Lägg dem på bakplåtspapper på en plåt. Platta till lite lätt med handen och tryck mönster med en gaffel.
Rör i 2 msk kakao i den andra degen. Knåda ordentligt så att kakaon mixas väl i degen men om du knådar för mycket med händerna så blir det väldigt mjuk då smöret smälter ytterligare. Rulla ut till två längder och göra lika dant som för de andra två längderna.
Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter.
Skär längderna i bitar när de fortfarande är varma. Låt svalna på plåten
Kolanötkakor
Medans de andra kakorna är i ugnen rör du ihop kolanötkakorna.
Rör ihop 100 gram mjukt smöt med 3/4 dl socker till en purös smet.
Rör i:
1 msk ljus sirap
1 1/2 dl lätthackade cashewnötter
1/2 tsk bakpulver
1 dl fiberhavregryn
1 1/2 dl vetemjöl
och knåda till en deg.
Forma degen till en lång rulle, ca 5cm i diameter. Skär i 16 bitar, rulla till bollar, lägg på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lätt med handen.
Grädda mitt i ugnen i 15 min (200 grader)
Om du vill kan du ringla smält choklad över kakorna när de svalnat (jag hann inte detta och de smakade riktigt gott ändå, smaken av cashewnötter försvinner lätt när man har choklad på dem).
Lycka till!
No comments:
Post a Comment