Thursday, March 15

Mors persiko och pistagetårta



Härom helgen fyllde mor 63 år. Hon älskar budapest men resten av oss är inte lika förtjust i kombinationen av hasselsnötsbotten och frukt så här behövde jag tänka lite för att göra en tårta som skulle kunna passa alla. Efter stora tårtslaget blev jag inspirerad av en tårta som hade pistagebotten, den såg saftig och luftig ut. Till detta ville jag göra något med persiko och hittade ett intressant recept hos Linda Lomelino. Så, efter lite legobyggande fick jag ihop denna tårta.

BOTTEN (från detta recept: https://www.koket.se/pistagetarta-med-lingon-och-vit-choklad)
Smörj och bröa 3 formar, 15 eller 20 cm i diameter med lösatagbar botten (eller fäst ett bakplåtspapper mellan botten och sidan av formen). Blanda eventuellt lite grön pasta färg ifall du vill ha lite extra pistagekänsla. Vispa 3 ägg, 3dl (270gram) strösocker vitt och pösigt.
Blanda 2,25 dl (135 gram) vetemjöl3 tsk bakpulver och 3 krm vaniljpulver (eller 3 stk vaniljsocker). Vänd ner i äggsmeten.
Hacka väl 1dl osaltade pistagenötter och rör ner i smeten. Koka upp och tillsätt 1,5 dl vatten och rör försiktigt tills du har en slät smet.

Fördela smeten i de tre formarna och grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i 25-30 minuter. Kolla när de är färdiga med hjälp av en provsticka, den ska vara torr.
Ta ut ur ugnen och låt svalna på galler.

Persikomosse (från Linda Lomelino)
Koka ihop 250g persikor i bitar eller 1 burk konserverade persikor i juice (spara spadet), 1,5 msk vatten1/2 dl syltsocker och 1/4 tsk vaniljpulver. Koka tills persikorna är mjuka, 5-10 minuter, kortare tid för de konserverade. Ställ svalt över natten.
Ta fram persikokompotten och häll i ett durkslag så att eventuell vätska rinner bort. Spara denna vätska om du använt färsk persika. Vispa 2,5 dl grädde hårt och rör ner 1 dl yoghurt . Rör ner persikokompotten.

Vit chokladfrosting (från Linda Lomelino med några ändringar)
Smält 200g vit choklad, över vattenbad eller på låt effekt i micron. Rör ner 100g rumstempererat smör och 200g philadelphia. Rör till slut ner 1/2 dl florsocker och ca 2 tsk citronsaft (efter smak). Färga eventuellt med lite pastafärg (jag blandade gult och rött).

Montera tårtan genom att först pensla bottnarna med lite av spadet från de konserverade persikorna eller den avrunna vätskan från kompotten. Bred ett lager persikomousse mellan lagren och avsluta med att spackla och dekorera. Bred gärna ett tunt lager frosting på tårtan och ställ den ca 30 minuter i kylskåpet innan resten breds/spritsas på, då fastnar smulorna i första lagret och tårtan blir finare. Dekorera eventuellt med lite hackade pistagenötter och en blomma som ej är giftig, fråga i blomsteraffären.

Gör helst mellanläggen dagen innan serveringen så hinner bottnarna blir riktigt saftiga och goda.



No comments:

Post a Comment