Wednesday, November 17

Super snabba pajen

Hemma hos oss blir det ofta paj. Det är gott, mättande, lätta att variera och när man är två blir det alltid hälften över till dagen efter (vilket antagligen är största anledningen till att vi gör det så ofta). Pajdegen innehåller inget smör utan olja och går supersnabbt att blanda ihop. Du behöver inte ens använda matberedare eller händerna för att få ihop degen, en träsked räcker väl.

Sätt ugnen på 200 grader allra först eftersom det går så snabbt att slänga ihop pajdegen.

Pajdeg:
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl grahamsmjöl
1 tsk bakpulver
salt
1/2 dl olivolja, Extra Virign
1/2 dl vatten

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en degbunke. Blanda olja och vatten för sig. Häll sedan i vätskan i mjölblandningen lite i taget tills du fått en bra paj deg. Om du skulle behöva mer ha då i enbart olivolja annars blir det inte bra.
Tryck ut pajdegen i en pajform (eller form med löstagbar botten, blir lite trevligare att servera utan en form) och förgrädda i 10 minuter.

Vi variera ofta innehållet men denna gång blev det köttfärs, detta är H:s ansvarsområde men denna gången var det faktiskt jag som gjorde det. Blanda i vad du tycker, denna gången stekte jag ihop:
600 gram nötfärs
1 gul lök
2 klyftor vitlök
champinjoner
curry
salt & peppar
lite chilisås
lite tomatpuré
en nypa socker
en aning soja

Se till så att köttfärsblandingen inte blir för blöt, annars trillar pajen sönder när du serverar.

Häll köttfärsblandingen i det förgräddade paj skalet. Lägg skivad mozarella och skivad tomat ovanpå köttfärsen och avsluta med basilika.
Gratinera ca 20 minuter, eller tills pajen fått fin färg, i 200 grader.

Ät med en blandsallad och rött vin.

Bilder: En Nypa Sött

No comments:

Post a Comment